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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria Tropical; Embrapa Hortaliças. |
Data corrente: |
27/08/1997 |
Data da última atualização: |
01/08/2019 |
Autoria: |
MENEZES, J. B. |
Título: |
Qualidade pós-colheita de melão tipo galia durante a maturação e o armazenamento. |
Ano de publicação: |
1996 |
Fonte/Imprenta: |
Lavras: UFLA, 1996. |
Páginas: |
157 p. |
Idioma: |
Português |
Notas: |
Tese Doutorado |
Conteúdo: |
Instalou-se experimento com o objetivo de avaliar a qualidade do melao tipo galia (cucumis melo, L. var. reticulatus), hibrido num 1380 e caracterizar quantitativa e qualitativamente as mudancas nos componentes de parede celular associadas ao processo de maturacao e ao armazenamento refrigerado. A partir dos resultados obtidos para textura e SST concluio-se que o estagio de maturacao II e o mais indicado para a colheita do melao. Neste estado de maturacao o fruto apresentou o teor minimo de SST exigido pelo mercado importador (SST superior a 9%) e resistencia mecanica ao manuseio pos-colheita (fimeza da polpa superior a 50 N). A aparencia interna limitou o tempo de vida util pos-colheita ao melao tipo galia, hibrido num 1380, em 26 dias (1 dia da colheita ...ate o armazenamento + 25 dias de armazenamento) quando mantido sob refrigeracao (temperatura de 7 +- 1oC e UR 88 +- 3%). Este periodo e suficiente para o transporte maritimo de melao tipo galia do Brasil para a Europa. Houve reducao nos teores de celulose, acidos uronicos e acucares neutros durante a maturacao. A principal caracteristicas durante o armazenamento foi a manutencao dos niveis de xilose e glicose na parede celular, o que indicou constancia do polimero xiloglucana. |
Palavras-Chave: |
Galia; Maturation; Melon; Parede celular; Postharvest; Quality; Tipo Galia; Vida-de-prateleira; Vida-util. |
Thesagro: |
Armazenamento; Cucumis Melo; Maturação; Melão; Pós-Colheita; Qualidade; Refrigeração. |
Thesaurus Nal: |
cell walls; refrigeration; shelf life; storage. |
Categoria do assunto: |
-- |
Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria Tropical (CNPAT) |
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Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Agroindústria de Alimentos. |
Data corrente: |
17/08/2012 |
Data da última atualização: |
22/02/2016 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 2 |
Autoria: |
CARVALHO, L. M. J.; CORRÊA, M. M.; PEREIRA, E. J.; NUTTI, M. R.; CARVALHO, J. L. V.; RIBEIRO, E. M. G.; FREITAS, S. C. |
Afiliação: |
LUCIA MARIA JAEGER DE CARVALHO, UFRJ; MARIANA M. CORRÊA, UFRJ; ELENILDA J. PEREIRA, UFRJ; MARILIA REGINI NUTTI, CTAA; JOSE LUIZ VIANA DE CARVALHO, CTAA; EDIANE M. G. RIBEIRO, UFRJ; SIDINEA CORDEIRO DE FREITAS, CTAA. |
Título: |
Iron and zinc retention in common beans (Phaseolus vulgaris L.) after home cooking. |
Ano de publicação: |
2012 |
Fonte/Imprenta: |
Food & Nutrition Research, v. 56, 2012. 15618. |
DOI: |
10.3402/fnr.v56i0.15618 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
Background: According to the World Health Organization (WHO), iron, iodine, and Vitamin A deficiencies are the most common forms of malnutrition, leading to severe public health consequences. The importance of iron and zinc in human nutrition and the number of children found to be deficient in these nutrients make further studies on retention in cooked grains and cooked bean broth important. Objectives: This work aimed to evaluate iron and zinc retention in six common bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars under the following conditions: raw beans, regular pot cooking, pressure cooking, with and without previous water soaking, and broth. Design: Determination of iron and zinc content in the raw, cooked bean grains and broth samples was carried out by Inductively Coupled Plasma (ICP) Optical Emission Spectrometry (Spectro Analytical Instrument Spectroflame P). All experiments and analyses were carried out in triplicate. Results: Overall, regardless of the cooking method, with or without previous water soaking, the highest zinc concentration was found in the cooked bean grains. However, pressure cooking and previous water soaking diminished iron retention in the cooked grains, while increasing it in the bean broth. Conclusion: The common bean was confirmed to be an excellent source of iron and zinc for human consumption, and it was suggested that beans should be consumed in a combined form, i.e. grain with bean broth. |
Palavras-Chave: |
Análise de alimentos; Composição alimentar; Deficiências minerais; Métodos de cozimento; Micronutrientes. |
Thesagro: |
Feijão; Leguminosa. |
Categoria do assunto: |
X Pesquisa, Tecnologia e Engenharia |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/63992/1/2012-034.pdf
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Marc: |
LEADER 02270naa a2200289 a 4500 001 1931449 005 2016-02-22 008 2012 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.3402/fnr.v56i0.15618$2DOI 100 1 $aCARVALHO, L. M. J. 245 $aIron and zinc retention in common beans (Phaseolus vulgaris L.) after home cooking. 260 $c2012 520 $aBackground: According to the World Health Organization (WHO), iron, iodine, and Vitamin A deficiencies are the most common forms of malnutrition, leading to severe public health consequences. The importance of iron and zinc in human nutrition and the number of children found to be deficient in these nutrients make further studies on retention in cooked grains and cooked bean broth important. Objectives: This work aimed to evaluate iron and zinc retention in six common bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars under the following conditions: raw beans, regular pot cooking, pressure cooking, with and without previous water soaking, and broth. Design: Determination of iron and zinc content in the raw, cooked bean grains and broth samples was carried out by Inductively Coupled Plasma (ICP) Optical Emission Spectrometry (Spectro Analytical Instrument Spectroflame P). All experiments and analyses were carried out in triplicate. Results: Overall, regardless of the cooking method, with or without previous water soaking, the highest zinc concentration was found in the cooked bean grains. However, pressure cooking and previous water soaking diminished iron retention in the cooked grains, while increasing it in the bean broth. Conclusion: The common bean was confirmed to be an excellent source of iron and zinc for human consumption, and it was suggested that beans should be consumed in a combined form, i.e. grain with bean broth. 650 $aFeijão 650 $aLeguminosa 653 $aAnálise de alimentos 653 $aComposição alimentar 653 $aDeficiências minerais 653 $aMétodos de cozimento 653 $aMicronutrientes 700 1 $aCORRÊA, M. M. 700 1 $aPEREIRA, E. J. 700 1 $aNUTTI, M. R. 700 1 $aCARVALHO, J. L. V. 700 1 $aRIBEIRO, E. M. G. 700 1 $aFREITAS, S. C. 773 $tFood & Nutrition Research$gv. 56, 2012. 15618.
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Registro original: |
Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA) |
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